Βότσαλα, Νήματα & Ψυχή

Ο Δημήτρης Βιρτσιώνης και η Αντιγόνη Λεάκου είναι σχεδιαστές και κατασκευαστές κοσμημάτων. Συγκεντρώνουν τις δημιουργικές τους ιδέες και τις δεξιότητες χειροτεχνίας για να παράγουν μοναδικά τεχνουργήματα βασισμένα στα δικά τους σχέδια. Το 2012 δημιούργησαν ένα εργαστήριο για να στεγάσουν κάτω από την ίδια στέγη τα μεμονωμένα brands τους –«Δημήτρης Βιρτσιώνης Jewelry» και «Alanima», αντίστοιχα. Αμέσως μετά ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας το «Oh my pebble», μια μάρκα αφιερωμένη στα κοσμήματα που κατασκευάζονται κυρίως με βότσαλα θάλασσας, ένα υλικό που αγαπούν και οι δύο.

Φιλοδοξούν να προσφέρουν καινοτόμα σχέδια κοσμημάτων υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα προσιτά. Προσεγγίζουν με τον ίδιο σεβασμό όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, πολύτιμες ή μη, δημιουργώντας μοναδικά κοσμήματα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι δημιουργίες τους ποικίλλουν από εκλεπτυσμένα διαχρονικά σχέδια μέχρι αναζωογονητικά funky κοσμήματα, πάντα με μοντέρνα πινελιά.

Το δημιουργικό χάος που κυριαρχεί στο μικρό και λειτουργικό εργαστήριό τους είναι πηγή έμπνευσης και αγάπης για αυτούς, μέσα στο οποίο αφήνουν τα σχέδιά τους να ανθίσουν και να πάρουν μορφή. Βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, η οποία βρίσκεται στη Νότια Πελοπόννησο, Ελλάδα. Διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, καθώς και την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη μετατροπή των ιδεών τους σε υψηλής ποιότητας τεχνουργήματα. Όλα ξεκινούν από τον δημιουργικό σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση των πρώτων υλών. Κατασκευάζοντας τα κράματα μετάλλων, οι ίδιοι μπορούν να ελέγξουν την ποιότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Οι παραδοσιακές τεχνικές χειροποίητου κοσμήματος συνδυάζονται με σύγχρονες μεθόδους, ενώ ένα καλό μέτρο δημιουργικότητας και καινοτομίας έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ειδικών εργαλείων και μηχανημάτων, όπως υπαγορεύονται από τις ανάγκες των μοναδικών σχεδίων τους.

Το εργαστήρι
δημήτρης

Ο Δημήτρης Βιρτσιώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η κλίση του προς την τέχνη ήταν εμφανής από νωρίς, εκδηλώνοντας την οπτική έκφραση και τη μουσική. Οι γλυπτικές και λειτουργικές ιδιότητες της κατασκευής κοσμημάτων τελικά τον κέρδισαν, οδηγώντας τον να μαθητεύσει κάτω από διακεκριμένους χρυσοχόους, κατακτώντας τελικά τις σχετικές τεχνικές σε βάθος. Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια ως τεχνικός πάγκων, σχεδιαστής και κατασκευαστής μοντέλων για διάφορα εργαστήρια και μάρκες.
Δημιούργησε το δικό του εργαστήριο το 2010 και το 2012 το μετέφερε στην Καλαμάτα για να βρεθεί κοντά στη θάλασσα, βασική πηγή έμπνευσης για τα κοσμήματά του, αλλά και για τη μουσική του που διατηρούσε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή του.
Ως σχεδιαστής, προτιμά τις σαφείς φόρμες, τόσο για τη γεωμετρική τους έκφραση όσο και για την οργανική φυσική τους ανάπτυξη. Συνδυάζει τη δημιουργική δύναμη της φύσης με τη διαμορφωτική δύναμη του σχεδιασμού δίνοντας ζωή στα διαχρονικά κοσμήματα με μια σύγχρονη πινελιά. Σχεδιάζει και κατασκευάζει μια σειρά από μοναδικά κοσμήματα φτιαγμένα από την αρχή στο εργαστήριό του. Επικεντρώνεται στη λεπτομέρεια, παράγοντας προσεκτικά χειροποίητες και εννοιολογικά σχεδιασμένες δημιουργίες.
Οι εξατομικευμένες παραγγελίες είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση που λατρεύει να αναλαμβάνει – με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργήσει κοσμήματα που δίνουν μορφή σε μια ιδέα και φέρουν συμβολισμούς για ένα συγκεκριμένο άτομο ή σκοπό.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση. Ο χρυσός και το ασήμι εναλλάσσονται με χαλκό και μπρούτζο και στολίζονται με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, αλλά και με απλά βότσαλα. Χρησιμοποιεί σμάλτο για να προσθέσει χρώμα και διαφάνεια στις δημιουργίες του και η παλέτα του συμπληρώνεται με απλό υλικό, όπως ρητίνη και κλωστές.

Η Αντιγόνη Λεάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί πάντα φανταζόταν τον εαυτό της στον χώρο των Τεχνών. Αργότερα ανακάλυψε ότι της άρεσαν και οι κλάδοι που απαιτούσαν τεχνικές δεξιότητες και έτσι εκπαιδεύτηκε ως συντηρήτρια τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Για να το συμπληρώσει με θεωρητικές γνώσεις σπούδασε επίσης Θεωρητικά και Ιστορία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια και στους δύο τομείς, ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού και ως βοηθός επιμελήτρια σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Την ίδια περίοδο άρχισε επίσης να διοχετεύει τη δημιουργικότητά της με το σχεδιασμό και τη δημιουργία κοσμημάτων. Αυτό που ξεκίνησε ως χόμπι, αρχικά, έγινε τελικά το πρωταρχικό επίκεντρο στην επαγγελματική της ζωή. Το 2008 συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα Laura Perez-Ortega για να δημιουργήσει το “Alanima“, μοιράζοντας τη γοητεία τους για τους απροσδόκητους χρωματικούς συνδυασμούς σε σύγχρονα χειροποίητα κοσμήματα. Το 2012 μετακόμισε στην Καλαμάτα και εντάχθηκε στο εργαστήριό του με τον Δημήτρη Βιρτσιώνη. Σχεδιάζει φρέσκα και funky, εντυπωσιακά κοσμήματα που απλά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από ζωηρά χρώματα και καμπύλες σε συνδυασμό με γεωμετρικά μοτίβα, μια αντίφαση που λατρεύει και που συχνά οδηγεί σε αφηρημένες φόρμες. Πιστεύει ότι τα χαρούμενα και παιχνιδιάρικα σχέδια έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση των ανθρώπων και η καλύτερη ανταμοιβή της είναι να τους βλέπει να απολαμβάνουν να φορούν τα κοσμήματά της. Τα χειροποίητα κοσμήματά της συχνά αντλούν έμπνευση από τις παραδόσεις και τη λαϊκή τέχνη της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, αλλά και από μοντερνιστικά κινήματα όπως ο Φωβισμός και ο Εξπρεσιονισμός. Της αρέσει επίσης να μαζεύει με το χέρι και να ταιριάζει όλα τα αξιόλογα βότσαλα της θάλασσας που στη συνέχεια μετατρέπονται σε κοσμήματα “Oh my pebble”. Τα σχέδιά της σέβονται τις φυσικές φόρμες και τονίζουν τις αισθητικές ιδιότητες της πρώτης ύλης.
anti2